Hammertæer / Krumme tæer

Der er mange årsager til at man udvikler hammertæer. Det kommer ofte med alderen, som led i nedfald af forfoden. Sammen med problemerne på de små tæer findes der ofte "skæv storetå".

Det grundlæggende i udviklingen er, at der kommer et misforhold mellem de muskler og sener, som skal styre tæerne. Derved kommer der uorden i balancen omkring først et led og derefter omkring de øvrige led. Når det har stået på i nogen tid, skrumper ledbåndende og kapslerne omkring leddene, og det medfører de nævnte gener.

Under operationen fjerner man det led, som er bøjet og giver tryk. Leddet rettes ud og holdes evt. på plads med en metaltråd i 4 uger,  tåen er herefter stiv. Evt. suppleres med forlængelse af strækkesenerne eller overskæring af bøjesenerne til tæerne.

 

Operationen

Vask huden godt på operationsdagen. Det er vigtigt, at der ikke er sår på huden svarende til det område, der skal opereres.

Tag 2 tabl. Panodil ca. 1 time før operationen.

Operationen foregår i lokalbedøvelse. Dvs. at man med en sprøjte lægger lokalbedøvende væske ind under huden og omkring tæerne. Dette tager smerterne, men man kan dog under operationen mærke "at der sker noget". Desuden anvendes blodtomhed, dvs. at der lægges en manchet på anklen, som pumpes op og holder blodet tilbage fra foden under operationen.

Desuden gives i forbindelse med operationen 2 tabl. Dicillin forebyggende mod betændelse.

Operationen varer ca. 1 time. Det er nødvendigt med chauffør til hjemtransport.

 

Efter operationen

Efter operationen lægges en forbinding på foden for at beskytte såret. De første timer efter operationen sidder man med foden i hoftehøjde, for at mindske blødninger og smerter.

Forbindingen fjernes efter 2 dage og såret kan vaskes.

Metaltråden bør beskyttes med gaze, så den ikke hænger i noget og derved trækkes ud. Når man begynder at gå, benyttes en "hælsko" hvorved forfoden aflastes.

Virkningen af lokalbedøvelsen aftager efter ca. 2-4 timer og forekommer der smerter, kan der anvendes 2 tabl. Panodil, dog højst 4 gange i døgnet. Evt. suppleret med tabl. Ipren 200  mg.

Stingene fjernes efter 10-12 dage enten her på klinikken eller hos egen læge. Efter 4 uger møder man til en kontrol her på klinikken. Da er knoglen helet, og metaltråden trækkes nemt ud af tåen uden bedøvelse.

 

Problemer

Der er sjældent komplikationer til operationen.

Betændelse kan ikke helt udelukkes, man bør her være opmærksom på infektionstegnene, som er rødme, hævelse, varme, smerter og feber. Er du i tvivl, så kontakt klinikken eller egen læge.

 

Sygemelding

Ved lettere arbejde, kontor og lignende skal man regne med 2-3 ugers sygemelding. Ved tungt manuelt arbejde ofte 3-4 ugers sygemelding.

Du bør ikke køre bil de første 1-2 uger efter operationen.