Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom er betegnelsen for en tilstand, hvor en af de følenerver, som går ud til fingrene bliver klemt, og derved giver anledning til smerter og føleforstyrrelser ud i hånden.

Nerven påvirkes der, hvor den passerer fra underarmen op på hånden. Lige ud for håndleddet ligger nerven sammen med en række sener til fingrene i en "tunnel", hvor der på den ene side er håndrodsknogler og på den anden et tykt og fast bindevævsstrøg.

Operationens formål er at skaffe mere plads til nerven således, at den ikke udsættes for tryk. Det sker ved at spalte det tværgående bindevævsstrøg, som ligger henover senerne og nerven.

Vask huden godt på operationsdagen. Det er vigtigt, at der ikke er sår på huden svarende til det område, der skal opereres.

Tag 2 tabl. Panodil ca. 1 time før operationen.

Operationen foregår i lokalbedøvelse. Dvs. at man med en sprøjte lægger lokalbedøvende væske ind under huden og ned omkring nerven. Dette tager smerterne, men man kan dog under operationen mærke "at der sker noget". Enkelte gange anvendes blodtomhed, dvs. at der lægges en manchet på underarmen, som pumpes op og holder blodet tilbage fra hånden under operationen.

Operationen varer ca. 15-25 minutter. Chauffør er nødvendig til hjemtransporten.

 

Efter operationen

Efter operationen lægges en forbinding på hånden for at beskytte såret. De første timer efter operationen holdes hånden over hoftehøjde, for at mindske blødninger og smerter. Forbindingen kan løsnes, hvis fingrene hæver. Forbindingen fjernes efter 2 dage og såret kan vaskes. Såret bør herefter ikke tildækkes, men plaster kan dog anvendes lejlighedsvist.

Man må gerne, straks efter operationen, lave rolige bevægelser med fingrene, og når forbindingen er fjernet, må man stille og roligt bruge hånden til småting.

Virkningen af lokalbedøvelsen aftager efter ca. 2-4 timer og forekommer der smerter, kan der anvendes 2 tabl. Panodil højst 4 gange i døgnet.

Stingene fjernes efter 10-12 dage enten her på klinikken eller hos din egen læge.

Sårømhed må forventes i de første 3 måneder.

 

Forventninger

Formålet med operationen er, at få de snurrende smerter til at forsvinde. Dette opnås også i langt de fleste tilfælde. Har symptomerne været til stede i flere år, kan der være sket forandringer i nerven således, at dennes funktion ikke kan normaliseres igen. Jo længere tid man har haft symptomer, og jo sværere de har været, des længere tid kan det tage før forholdene bliver normale.

 

Problemer

Der er sjældent komplikationer til operationen.

Betændelse kan ikke helt udelukkes, man bør her være opmærksom på infektionstegnene, som er rødme, hævelse, varme, smerter og feber. Er du i tvivl, så kontakt klinikken eller egen læge.

Nogle små nervegrene kan beskadiges. Især er der risiko for en nervegren, som går ud til tommelfingersiden af hånden. Det kan bevirke føletab på et mindre område.

Arret efter operationen vil ofte være ømt i nogle måneder.

 

Sygemelding

Ved lettere arbejde, kontor og lignende skal man regne med 3-4 ugers sygemelding. Ved tungt manuelt arbejde, ofte 6-8 ugers sygemelding.