Skade på knæleddets menisk

En af de hyppigste årsager til smerter i knæleddet er skade på menisken.

Meniskskaden afhjælpes ved at fjerne den beskadigede del af menisken ved en kikkertoperation. Ved kikkertoperationen gennemgås hele knæleddet og det vurderes, om der også er skader på brusk eller ledbånd.

 

Operationen

Operationen foregår i fuld bedøvelse og du skal møde fastende, dvs. at du ikke må spise i 6 timer før mødetidspunktet. Du må dog drikke tynde væsker som vand, saft, te eller kaffe (ikke mælkeprodukter)indtil 2 timer før mødetidspunktet.

Du bør undlade at ryge dagen før og på selve operationsdagen.

Vask benet grundigt og skrab hårene af benet ca. 10 cm over og under knæskallen. Pas på, når du barberer dig, det er vigtigt, at der ikke er sår på huden i området.

Indtag vanlig morgenmedicin, gælder dog ikke sukkersygemedicin.

En chauffør er nødvendig til hjemtransporten, og du skal sørge for, at der er en voksen person hos dig det næste døgn.

Operationen varer ca. 1 time, men du må regne med at være på klinikken ca. 2 timer.

 

Efter operationen

Du får anlagt en forbinding på såret, som du kan fjerne efter 2 døgn. Du må støtte fuldt på benet med det samme. Det er dog vigtigt, at undgå blødning og unødig hævelse af knæet. Derfor skal du gå så lidt som muligt, og du bør indimellem lægge dig ned med benet over hjertehøjde ca. 10-15 min. Også i dagene efter operationen er det vigtigt at gå så lidt som muligt og sidde med benet oppe. Den første dag kan det være en fordel at lægge is på for at mindske hævelser og smerter. Dette kan gøres med f.eks. en pose frosne ærter i knap en halv time ad gangen.

Stingene skal fjernes efter 10-12 dage, dette kan ske her på klinikken eller hos din egen læge.

Hvis du får smerter er det oftest tilstrækkeligt at anvende almindelig håndkøbsmedicin, som f.eks. Panodil. Tag 2 tabl. 3-4 gange i døgnet de første par dage.

Du skal efter operationen være opmærksom på infektionstegnene, som er rødme, hævelse, varme, smerter og feber. Er du i tvivl, så kontakt klinikken eller egen læge.

 

Sygemelding

Det er meget forskelligt, hvor lang tid en sygemelding varer. Det afhænger af, om du har et knæbelastende arbejde.

Efter operationen får du en snak med den læge, der opererede dig, og du vil få nærmere besked om, hvordan du skal forholde dig.