Springfinger

En tilstand, hvor en finger låses i forbindelse med bøjning af fingeren. Dette kan skyldes en forsnævring af seneskeden, således at bøjesenen ikke kan passere frit, når fingeren bevæges. Fra hulhånden til yderleddene holdes bøjesenerne ind til knoglerne af relativt snævre seneskeder. Ved en irritationstilstand med fortykkelse af senen, kan denne ikke passere under seneskeden, hvorved senen låses. Fingeren kan derefter kun med besvær og under smerter strækkes igen.

Når den påvirkede finger bøjes og strækkes er der en fornemmelse af "spring" og ømhed ud for grundleddet i hulhånden. Der findes varierende grader fra let ubehag til en smertefuld total aflåsning af fingeren.

Ved operationen foretages en gennemskæring af seneskeden ud for det sted, hvor senen er fortykket. Derefter kan senen passere uhindret. Symptomerne vil forsvinde og sjældent genopstå på samme finger.

 

 

 

Operation

Vask huden godt på operationsdagen. Det er vigtigt, at der ikke er sår på huden svarende til det område, der skal opereres.

Tag 2 tabl. Panodil ca. 1 time før operationen.

Operationen foregår i lokalbedøvelse. Dvs. at man med en sprøjte lægger lokalbedøvende væske ind under huden og ned omkring den påvirkede sene. Dette tager smerterne, men man kan dog under operationen mærke "at der sker noget". Enkelte gange anvendes blodtomhed, dvs. at der lægges en manchet på underarmen, som pumpes op og holder blodet tilbage fra hånden under operationen.

Operationen varer ca. 15-25 minutter. Chauffør er nødvendig til hjemtransport.

 

Efter operationen

Efter operationen lægges en forbinding på hånden for at beskytte såret. De første timer efter operationen holdes hånden over hoftehøjde, for at mindske blødninger og smerter. Forbindingen kan løsnes, hvis fingrene hæver. Forbindingen fjernes efter 2 dage og såret kan vaskes. Såret bør herefter ikke tildækkes, men plaster kan dog anvendes lejlighedsvist.

Man må gerne, straks efter operationen, lave rolige bevægelser med fingrene. Efter ca. 4 dage, er det vigtigt, at man starter aktive øvelser og bevæger fingrene godt igennem, for at undgå sammenvoksninger og arvævsdannelse rundt om senen.

Virkningen af lokalbedøvelsen aftager efter ca. 2-4 timer, og forekommer der smerter, kan der anvendes 2 tabl. Panodil, dog højst 4 gange i døgnet.

Stingene fjernes efter 10-12 dage enten her på klinikken, eller hos din egen læge.

Sårømhed må forventes de første 3 måneder.

 

Problemer

Betændelse kan ikke helt udelukkes, man bør her være opmærksom på infektionstegnene, som er rødme, hævelse, varme, smerter og feber. Er du i tvivl, så kontakt klinikken eller egen læge.

Efter operationen kan der komme lidt fortykkelse af huden omkring arret.

Sygemelding

Ved lettere fysisk arbejde, som kontorjob og lignende skal man regne med 1-2 ugers sygemelding. Ved tungt manuelt arbejde, ofte 2-3 ugers sygemelding.