Seneskedebetændelse

Der er i din hånd fundet den sygdom, der kaldes "de Quervains syndrom". Det er en form for seneskedebetændelse, hvor seneskeden er blevet for snæver på tommelfingersiden af håndleddet.

Misforholdet mellem tykkelsen af de irriterede sener og den snævre seneskede giver forklaringen på smerterne. Oftest er årsagen til dette misforhold ukendt, men det kan ses i relation til visse former for overbelastning og gigtsygdomme.

Ved operationen gennemskæres den snævre seneskede på langs, således at der er plads omkring senen.

 

Operationen

Vask huden godt på operationsdagen. Det er vigtigt, at der ikke er sår på huden i det område, der skal opereres.

Tag 2 tabl. Panodil ca. 1 time før operationen.

Operationen foregår i lokalbedøvelse. Dvs. at man med en sprøjte lægger lokalbedøvende væske ind under huden og ned omkring senen. Dette tager smerterne, men man kan dog under operationen mærke "at der sker noget". Enkelte gange anvendes blodtomhed, dvs. at der lægges en manchet på underarmen, som pumpes op og holder blodet tilbage fra hånden under operationen.

Operationen varer ca. 15-25 minutter. Chauffør er nødvendig til hjemtransport.

 

Efter operationen

Efter operationen lægges en forbinding på hånden for at beskytte såret. De første timer efter operationen holdes hånden over hoftehøjde, for at mindske blødninger og smerter. Forbindingen kan løsnes, hvis fingerne hæver. Forbindingen fjernes efter 2 dage og såret kan vaskes. Såret bør herefter ikke tildækkes, men plaster kan dog anvendes lejlighedsvist.

Man må gerne, straks efter operationen, lave rolige bevægelser med fingerene, og når forbindingen er fjernet, må man stille og roligt bruge hånden til småting.

Virkningen af lokalbedøvelsen aftager efter ca. 2-4 timer, og forekommer der smerter, kan der anvendes 2 tabl. Panodil, dog højst 4 gange i døgnet.

Stingene fjernes efter 10-12 dage enten her på klinikken eller hos din egen læge.

 

Problemer

Der er sjældent komplikationer til operationen.

Betændelse kan ikke helt udelukkes, man bør her være opmærksom på infektionstegnene, som er rødme, hævelse, varme, smerter og feber. Er du i tvivl, så kontakt klinikken eller egen læge.

Arret efter operationen vil ofte være ømt i nogle måneder. Men generne aftager efterhånden.

Sygemelding

Ved lettere fysisk arbejde, kontor og lignende skal man regne med 2-3 ugers sygemelding. Ved tungt manuelt arbejde ofte 3-4 ugers sygemelding.

Du bør ikke køre bil de første 1-2 uger efter operationen.