Ortopædkirurgisk Klinik Sydhimmerland
ForsidePraktisk informationVejledningerFind osLinks
VIS UNDERMENU
BlokadeAC-Ledresektion i skulderenKnyst ved storetåenSeneskedebetændelseSkade på skulderens styresenerSpringfingerHammertæer / Krumme tæerGanglion / SeneknudeKarpaltunnelsyndromKnæøvelserSkade på knæleddets meniskNedgroet neglPladsgørende operation i skulderenSkade på skulderens ledlæbeBehandling af bruskskader i knæKnyst ved storetåBehandling af åreknuderSkulderøvelser

Knyst ved storetåen

Knystdannelse ved storetåen er ret almindeligt forekommende. Knysten dannes, hvor ledhovedet fra storetåens grundled trykker ud under huden, og der kommer smerter i området pga. tryk fra fodtøj. Samtidig forekommer der ofte forfodsnedsynkning ud for 2. og 3. tå med smerter her. Hvis smerterne bliver daglige, bør der foretages operation mhp. at genskabe en bedre stilling af storetåen.

Ved operationen er det ikke tilstrækkeligt blot at afmejsle knogle fra knysten, da storetåen stadig vil trække til siden og derved hurtigt genskabe knysten, derfor foretages en forskydning af knoglen mod 2. tåen. Om nødvendigt stabiliseres forskydningen med en metaltråd. Desuden foretages en opstramning af ledkapslen, således at tåen rettes op.

 

Operationen

Vask foden med vand og sæbe på operationsdagen. Det er vigtigt at der ikke er sår på huden svarende til det område der skal opereres. Evt neglelak skal fjernes helt på alle tæer inden ankomst til klinikken.

Operationen foregår i lokalbedøvelse.

Bedøvelsen bliver lagt ved, at man med en sprøjte lægger en lokalbedøvende væske ind under huden og omkring storetåen. Dette tager smerterne, men man kan dog under operationen mærke "at der sker noget". Desuden anvendes blodtomhed, dvs. at der lægges en manchet på anklen, som pumpes op og holder blodet tilbage fra foden under operationen.

Operationen varer ca. 1 time. Det er nødvendigt med chauffør til hjemtransporten.

 

Efter operationen

Efter operationen lægges en forbinding på foden for at beskytte såret og skabe afstand mellem storetåen og 2. tå. Den første dag efter operationen sidder/ligger man med foden over hjertehøjde, for at formindske blødninger og smerter.

Efter operationen får du en hælsko på, som må tages af om natten. Du skal altid have hælsko på når du går og står, du må støtte med fuld vægt. Krykker anbefales ikke.

Forbindingen fjernes efter 2-4 dage her på klinikken. Her lægges en ny tåbandage på, så afstanden mellem storetåen og 2. tåen opretholdes.

Virkningen af lokalbedøvelsen aftager efter ca. 2-4 timer, og forekommer der smerter, kan der anvendes 2 tabl. Panodil max. 4 gange i døgnet. Har du efterfølgende behov for smertestillende medicin udover håndkøbsmedicin, skal du kontakte din egen læge.

Stingene fjernes efter 10-12 dage her på klinikken eller hos egen læge.

Hvis man ved operationen har fået isat en metaltråd, fjernes denne nemt uden bedøvelse efter 5-6 uger.

 

Problemer

Du skal efter operationen være opmærksom på infektionstegnene, som er rødme, hævelse, varme, smerter og feber. Er du i tvivl, så kontakt klinikken eller egen læge.

 

Sygemelding

Ved lettere arbejde, kontor og lignende skal man regne med 2-3 ugers sygemelding. Ved tungere manuelt arbejde, ofte 6-7 ugers sygemelding.

Der anbefales ikke bilkørsel de første 6-7 uger efter operationen.

Kontakt os

Ortopædkirurgisk Klinik Sydhimmerland ApS
Smedevej 34
9500 Hobro

Tel. (+45) 96 58 60 06

Ortopædkirurgisk Klinik Sydhimmerland

Ortopædkirurgisk Klinik Sydhimmerland er akkrediteret efter Den Danske Kvalitets Model.